Sierlijsten maken op de muur
Wij realiseren dagelijks mooie wanden met kaders gemaakt van sierlijsten. Zo'n wand wordt ook wel kaderwand of een wand met een vakkenverdeling genoemd. Kaders op een muur geven je ruimte meteen stijl en charme. Met regelmaat horen we van onze klanten dat men niet verwacht had dat een wand met kaders zo'n positieve impact kon hebben in het interieur.
We geven je op deze pagina de juiste informatie en uitleg om een perfecte lambrisering of kaderwand van sierlijsten te kunnen maken op jouw muur. We inspireren je graag met foto's van door ons gerealiseerde lambriseringen en kaderwanden. Op deze pagina lichten we onder andere uit welke mogelijkheden, verhoudingen en marges er zijn. Daarnaast zie je ook hoe een kader er uit komt te zien als er een mooi hoekstuk toegepast wordt en wat de impact kan zijn als je voor een brede of smale sierlijst kiest. Al deze factoren bepalen uiteindelijk hoe de kaderwand eruit komt te zien. Natuurlijk laten we je ook graag de meest populaire wandlijsten zien die erg geschikt zijn om kaders te maken op de muur.
Verschillende mogelijkheden voor het maken van een kaderwand
Het is altijd goed om bij de basis te beginnen. Als je sierlijsten op de muur wilt maken kun je het beste beginnen om te bepalen of je een lambrisering wilt of dat je de volledige wand wilt voorzien van kaders. Bij een lambrisering worden er kaders op de onderste helft van de wand geplaatst, je kunt kiezen om de kaders staand (relatief smal en hoog) of liggend (relatief breed en laag) toe te passen. Vaak wordt er boven de kaders nog een mooie wandlijst horizontaal gemonteerd die dient als afwerking aan de bovenzijde van de lambrisering.
Als het meer bij jou past om de volledige wand te voorzien van kaders heb je de keuze om bijvoorbeeld kamerhoge kaders naast elkaar te plaatsen of om de wand in de hoogte en breedte te verdelen, onder op de wand komen dan lage kaders met daarboven hogere kaders en dat meerdere keren naast elkaar. Indien gewenst kan je tussen de lage en hoge kaders horizontaal een wandlijst voorzien om een nog klassiekere stijl te krijgen.
Hoeveel ruimte tussen kaders op de muur?
De grootte van de marges, ook wel lege ruimtes genoemd, tussen en rondom te kaders zijn ook erg bepalend hoe de kaderwand er uiteindelijk uit komt te zien. Over het algemeen wordt er gekozen om 10 tot 15 centimeter ruimte vrij te houden tussen en rondom te kaders, dit geeft een fijn en rustig beeld op de wand. Wil je voor het gevoel meer ruimte creëren dan kun je het beste kiezen voor een grotere marge, afhankelijk van de grootte van je wand kom je al snel uit op een marge tussen de 20 en 30 cm. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om geen ruimte vrij te houden tussen de verschillende kaders, je plaatst dan de verschillende kaders strak tegen elkaar aan.
Afhankelijk van de situatie in de ruimte en jouw wensen is het ook mogelijk om de kaders op een specifieke plek op de wand te monteren, de kaders kunnen bijvoorbeeld gecentreerd worden op de wand of meer in de hoek gemonteerd worden. De linker en/of rechter marge naast de kaders wordt in dat geval groter gehouden dan de marges onder, boven en tussen de kaders.
Hoe bepaal je de verdeling van kaders op de wand?
Om de breedte en hoogte van een kader te bepalen kan je kijken naar welke verdeling je mooi vindt. We geven je eerst uitleg over de verdeling in de hoogte. Een populaire verdeling voor twee kaders boven elkaar op de wand is 1:3, bij deze verdeling word de hoogte van de wand in 4 gelijke delen verdeelt na aftrek van de marges en de hoogte van de plint. De hoogte van het onderste kader staat dan gelijk aan 1 deel en de hoogte van het bovenste kader staat gelijk aan 3 delen. Andere mogelijke verhoudingen voor de hoogte zijn 1:2, 1:4, 1:5 en 1:6.
- Voorbeeld berekening verdeling hoogte: in dit voorbeeld gaan we uit van een totale wandhoogte van 260 cm, een bestaande plint van 10 cm hoog, twee kaders boven elkaar en een verhouding van 1:3. Bij het plaatsen van 2 kaders boven elkaar zijn er 3 marges (onder, tussen en boven de kaders) van (bijv.) 10 cm. Voor een goede berekening van de hoogte van de kaders, bereken je eerst de wandhoogte zonder de 3 marges en de plinthoogte, je houdt in dit voorbeeld 220 cm over. De hoogte van het onderste kader staat dan gelijk aan 1 deel, dat betekent dan het onderste kader 55 cm hoog wordt. De hoogte van het bovenste kader staat gelijk aan 3 delen, dat betekent dan het bovenste kader 165 cm hoog wordt.
Nadat je de verdeling in de hoogte van de wand bepaalt hebt, kun je kijken welke verdeling je mooi vindt voor de breedte van de kaders. Een populaire verdeling voor 3 kaders naast elkaar op de wand is 1:3:1, bij deze verhouding word de breedte van de wand in 5 gelijke delen verdeelt na aftrek van de marges. Het linker en rechter kader zijn even breedt en staan allebei gelijk aan 1 deel en de breedte van het middelste kader staat gelijk aan 3 delen. De verhouding 1:3:1 wordt ook wel smal/breed/smal genoemd. Andere mogelijke verhoudingen voor 3 kaders naast elkaar zijn 1:1:1, 1:2:1, 1:4:1, 1:5:1 en 1:6:1.
- Voorbeeld berekening verdeling breedte: in dit voorbeeld gaan we uit van een totale wandbreedte van 400 cm, drie kaders naast elkaar en een verhouding van 1:3:1. Bij het plaatsen van 3 kaders naast elkaar zijn er in totaal 4 marges (links in de hoek, 2 tussen de kaders en rechts in de hoek) van (bijv.) 10 cm. Voor een goede berekening van de breedte van de kaders, bereken je eerst de wandbreedte zonder de 4 marges, je houdt in dit voorbeeld 360 cm over. De breedte van het linker en rechter staan beide gelijk aan 1 deel, dat betekent dat beide kaders 72 cm breedte worden. De breedte van het middelste kader staat gelijk aan 3 delen, dat betekent dan het middelste kader 216 cm breed wordt.
De mogelijkheden qua breedte van de kaders zijn eigenlijk onbeperkt. Afhankelijk van wat je mooi vindt kun je ook kiezen om 5 kaders naast elkaar te plaatsen op de wand met een verhouding 3:1:3:1:3 oftewel breed/smal/breed/smal/breed. Vind je het lastig om te bepalen welke verhouding of verdeling het mooiste is op jouw muur? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag met het berekenen en realiseren van een kaderwand.
Kies je voor een brede of smalle sierlijst?
Afhankelijk van de afmeting van de muur, de gemaakte keuze voor de verdeling op de muur en de marges kun je een brede of smalle wandlijst kiezen die je wilt gebruiken om de kaderwand te realiseren. Een smallere wandlijst kies je als je van een rustig uitstraling houdt. We adviseren om in dat geval een wandlijst te kiezen met een hoogte t/m 5 cm en een dikte t/m 2 cm. Mag de kaderwand goed aanwezig en zichtbaar zijn, dan kun je voor een wandlijst kiezen met een hoogte t/m 10 cm en een dikte t/m 3 cm. Gaat je voorkeur uit naar een zeer uitgesproken of aanwezige kaderwand, dan kies je het beste voor een extra brede wandlijst met met een hoogte t/m 15 cm en een dikte t/m 4 cm.
Voeg een hoekstuk toe aan je kader
Met een decoratief hoekstuk kun je een kader meer laten spreken en een klassiekere uitstraling geven. Voor verschillende wandlijsten zijn er hoekstukken beschikbaar, van een ronding tot een versiering. Heeft je kadferwand nog iets extra's nodig? Kijk dan zeker even bij de hoekstukken.